Lessen

Wekelijkse circuslessen geven doen we het liefst!

Hieronder vind je alles wat je moet weten om bij ons les te volgen tijdens het schooljaar.

Wanneer?


Gebruik deze vertaalknop van Google translate om deze pagina in jouw moedertaal te lezen:
In schooljaar 2024-2025 starten de lessen op dinsdag 17 september 2024 en eindigen we op 28 mei 2025. Een circusschooljaar telt gemiddeld 30 lesweken.
In schoolvakanties is er telkens één weekend wel les. De exacte lesdata vind je terug op de website in onze Google Agenda.

Klik op het lessenrooster hieronder voor een groter exemplaar van het lessenrooster van circusjaar 2024-2025.
Je vindt alle lessen ook terug in de inschrijvingsmodule onderaan deze pagina.
Daar staan ze ingedeeld per leslocatie. Je kan ook lessen filteren op lesdag, locatie of geboortejaar.

lessenrooster24-25

Hier vind je alle circuslessen in Google Agenda.

 Voor wie?


Kleuters

De jongste kleuters kunnen tijdens het weekend samen met hun mama, papa of andere volwassene komen bewegen. Eerst gaan we op ontdekking op een parcours, daarna doen we samen wat oefeningen om je lichaamsbewustzijn, evenwicht, oog-handcoördinatie en vooral je zelfvertrouwen een boost te geven! Leuk voor de kinderen én voor de ouders! Het is een les waarbij de relatie kind-ouder centraal staat. De oefeningen zijn gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne.

De oudere kleuters komen ook nog samen met hun mama, papa of andere volwassene naar de les. Met hen gaan we meer en meer op zoek naar acrobatische uitdagingen én leren we ook elke week één of andere circustechniek.

Mama en papa zijn in de kleuterlessen vooral begeleider en moeten niet inschrijven, zij mogen ook wekelijks afwisselen voor deze lessen. De kleuterlessen vind je terug onder de naam XS (Herentals) en INIMINI (Turnhout)! In Turnhout starten we met een reeks van 13 lessen (september tot december).

Multicircuslessen

We raden aan om eerst een jaartje multi-les te volgen, vooraleer je kiest voor een specialisatie.
Voor kinderen uit het lager onderwijs (6-12 jaar) geven we multicircuslessen: Small, Medium, Large in Herentals, - Mini, Middel en Maxi in Turnhout. In deze lessen probeer je een gevarieerd aanbod aan circustechnieken uit. Evenwicht, jongleertechnieken, acrobatie en circustheater komen aan bod. In elke les onderzoeken we één en meestal méér van deze technieken. Elke les doen we spelletjes en oefeningen om onze kunsten te verbeteren en toveren we onszelf op een plezante manier om tot echte artiesten.

Voor jongeren uit het secundair onderwijs (13-18 jaar) hebben we de X-Large-les (3e-6e middelbaar) in Herentals en de Mega-les (1e-6e middelbaar) in Turnhout waarbij alle circustechnieken aan bod komen.
In Turnhout kan je de Mega-les volgen via Locorotondo of met een SNS-pas.


Volwassenen

In de multi-circusles voor volwassenen (2XL) komen heel wat circustechnieken aan bod (jongleren, diabolo, eenwieler, rola bola, …). Na een gezamenlijke opwarming kan je kiezen of je zelfstandig verder oefent op de reeds aangeboden technieken of dat je mee de les volgt.

Ook in alle specialisatielessen in Turnhout en Herentals zijn volwassenen zeer welkom!


Senioren

In schooljaar 2024-2025 starten we met een multi-circusreeks voor actieve senioren (55+). Elke maandag kan je verschillende circustechnieken ontdekken: leer jongleren, bordjes draaien, gooien met een diabolo... Oefen je eerste stapjes op de ton of slackline.

Samen met anderen bewegen op een vrijblijvende manier, daar draait het om! Geen voorkennis vereist.

Deelnemers met speciale noden

Circus is voor iedereen. Heb je een kind met een beperking? Kom er dan eens over praten over hoe we hun het best kunnen integreren en begeleiden in onze lessen. Heeft je kind géén beperking, maar is er iets dat we best weten om je kind optimaal te kunnen begeleiden, laat het ons alsjeblieft weten.
Dat zorgt voor een betere verstandhouding en positievere ervaringen voor zowel leerling als lesgever.

Specialisatielessen

Je kan een specialisatieles kiezen als je 9 jaar of ouder bent. ACRO-PARKOUR is de uitzondering, die kan je al vanaf 6 jaar volgen.
De nadruk in deze lessen ligt vaker op techniek, hoewel we ook werken op creativiteit en circustheater.

EVENWICHTLESSEN
In de eenwielerles (1-WIEL, 2-WIEL, MONO) wordt énkel geëenwielerd. De eenwieler BASKET les is voor ieder die vlot kan eenwieleren (en surplacen) en op zijn eenwieler wil leren basketten.

JONGLEERLESSEN
In de jongleerlessen leer je gooien met vanalles, en vooral: die voorwerpen ook weer opvangen.
In de les MULTI-JUGGLE in Turnhout en JONGLEREN (9+) in Herentals oefen je verschillende jongleertechnieken: diabolo, flowerstick, balletjes, kegels...

ACROBATISCHE LESSEN
Voor 6- tot 9-jarigen is er de les ACRO-PARKOUR. Hier leer je allerlei acrobatische basisvaardigheden zoals kopstand, handstand, radslag, salto’s en alle mogelijke combinaties en variaties daarop. Daarnaast komen ook parkour-vaardigheden aan bod: je leert om hindernissen te overwinnen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier. Een ideale les om je lichaamsbewustzijn te stimuleren en een goede voorbereiding op de acrobatische specialisatielessen (ACRO-MIX, PORTWEE, LUCHT, PARKOUR, CYR WHEEL).
In de LUCHT-acroles wordt vooral doek, trapeze, aerial hoop en chinese mast beoefend. Tijdens deze les maken we gebruik van doek, trapeze, mast en hoop om onze kunsten letterlijk naar een hoger niveau te tillen. Je leert je lichaam controleren zodat je je zelfverzekerd voelt met je beide voeten ván de grond. We werken in verschillende leeftijdsgroepen (LUCHT 9-12, LUCHTER 12-17, LUCHTST 17+). In Turnhout wordt er o.a. luchtacrobatie geoefend in de les M-ACRO.

Bij ACRO-MIX leer je je lichaam gebruiken op een unieke manier. Dit is een les met een gevarieerd aanbod aan acrobatische technieken: grondacrobatie, acro porté, tricking, ... en vanaf schooljaar 24-25 ook bascule (bijna alle acrobatische technieken dus, behalve luchtacrobatie).
In de les PORTWEE leer je acrobatische figuren waarbij je anderen draagt of zelf gedragen wordt. Ook gooien en gegooid worden komt aanbod. In deze les werk je met een vaste partner. Bij de inschrijving geef je door wie die partner is. Een vaste partner vinden kan eventueel ook tijdens de eerste les.
CYR WHEEL is een uitdagende techniek als je houdt van acrobatie en evenwicht. Het wiel is een hoepel zo groot als jezelf! Voor deze les moet je minstens 1m50 zijn om mee te kunnen doen!
FFF&Fun (Fit, Fors, Flex & Fun) is een les waarin we op een toffe manier werken aan conditie, kracht en lenigheid. Een aanrader voor elke leergierige acrobaat! De F van FUN voegden we toe op vraag van de deelnemers, want je lichaam trainen is bij Locorotondo ook gewoon megaplezant! Kom gerust eens proberen.
In Turnhout geven we één acrobatie-les waar alle acroboatische technieken afwisselend aan bod komen: M-ACRO. Je oefent er dynamische en statische grondacrobatie, parkour en luchtacro.

In de PARKOUR-lessen leer je je lichaam beheersen en obstakels overwinnen. Deze techniek is ook gekend als freerunning. We werken in verschillende leeftijdsgroepen (PARKOUR 9+, PARKOURDER 12-15j, PARKOURST 16+, PARK(w)OUR 9-12j en PARKOUR-SNS).
De parkour-SNS-les op woensdag wordt georganiseeerd i.s.m. Sport Na School. Deelnemen hieraan kan gratis met een SNS-pas.

THEATER, EXPRESSIE en CREATIVITEIT
De PRODUCTIE-GROEP SWEEP is er voor jonge circusmakers die een heel schooljaar lang samenwerken aan een circusvoorstelling met verscheidene technieken. Aansluiten bij deze groep kan enkel na overleg met de lesgevers. Laat van je horen als je hier interesse in hebt.

KORT & KRACHTIG
In deze korte lessenreeksen van telkens een 6-tal lessen komen verschillende technieken aan bod... Voor schooljaar 2024-2025 zijn er op dit moment nog geen concrete reeksen gepland. Je schrijft in per module.


Volwassenen zijn welkom in alle specialisatielessen!


Waar?


Turnzaal & Sporthal in De Vossenberg in Herentals

turnzaal vossenberg
sporthal vossenberg

De Vossenberg
Markgravenstraat 107,
2200 Herentals

Turnzaal kOsh Herentals

zaal kosh

Campus Ieperstraat
Ieperstraat 5,
2200 Herentals

Turnzaal Sint-Pietersinstituut Turnhout

zaal turnhout

Turnzaal Basisschool,
Sint-Pietersinstituut
toegang via Hogestraat ingang 8

Prijzen


Bij zo goed als alle lessen schrijf je in voor een heel schooljaar (uitzonderingen: INIMINI en Circus voor senioren).
Je betaalt ten laatste op 1 oktober het inschrijvingsgeld (= totaalprijs voor gemiddeld 30 lessen).
Voor een les van 45 min : €178.
Voor een les van 1u : €204.
Voor een les van 1u15 : €230.
Voor een les van 1u30 : €256.
Voor een les van 1u45 : €282.
Voor een les van 2u : €308.


Vanaf een 2de inschrijving krijg je een stevige korting (€100 per inschrijving).
De kortingen worden automatisch berekend bij je inschrijving.
Met dit inschrijvingsgeld zorgt Locorotondo voor een goede verzekering voor jou en onze vrijwilligers,
een online inschrijvingsplatform conform met de privacywetgeving, zaalhuur, investering in duurzaam materiaal, veiligheid en goed opgeleide lesgevers.
Houders van een UITPAS met kansentarief betalen 20% van het inschrijvingsgeld (zie verder)
Wie al langer les volgt, zal merken dat we vanaf dit schooljaar niet meer werken met apart lidgeld.

De lessenreeksen INIMINI in Turnhout en CIRCUS VOOR SENIOREN lopen van september tot december, hebben een vaste prijs en tellen niet mee voor de kortingen.

Voorbeeld: Puc volgt de les Mono, zijn zus volgt de les Acro-mix en mama de les 2XL.
Dit gezin betaalt in totaal €542 voor een heel schooljaar circusplezier:
€204 (Mono: 1u) + €282-€100 (Acro-mix: 1u45) + €256-€100 (2XL: 1u30).

Volgen jullie gezinsleden zo veel les dat je meer dan 4 inschrijvingen doet?
Vanaf de 5de inschrijving binnen je gezin betaal je 1/3 van de vermelde lesprijs.
Deze korting wordt ook automatisch toegekend.

Tijdens het jaar zijn er geen verplichte extra kosten.
Er is voldoende materiaal en geen verplichte clubkledij.
De prijs is inclusief verzekering, materialen, lesgevers voor het hele circusschooljaar.

UiTPAS-korting

Gezinnen met een UiTPAS mét kansentarief uit de regio Kempen betalen 20% van de hierboven vermelde prijs.
Typ bij 'Partnerkorting' Uitpas Kempen en geef je geldige nummer in.
De korting wordt automatisch toegekend voor inwoners uit gemeenten Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Turnhout, Vorselaar en Vosselaar na het ingeven van een geldig UiTPASnummer.
Als je in een andere gemeente woont en recht hebt op de voordelen van het omniostatuut, contacteer dan coördinator Lien via mail.
Is de prijs de reden om niet deel te nemen? Laat het ons even weten via mail, dan bekijken we of je in aanmerking komt voor korting uit onze 'sociale kas'.

Betaling bevestigt je inschrijving.
Je betaalt bij voorkeur online na de inschrijving of via de link die je via mail krijgt toegestuurd.
We verwachten je betaling ten laatste op 1 oktober.
De eerste 2 lessen zijn gratis proeflessen, maar ook hiervoor moet je inschrijven.

10-beurtenkaart voor volwassenen (18+)

Als je niet elke week in de les geraakt, kan je vanaf nu inschrijven met een 10-beurtenkaart i.p.v. voor het hele jaar in te schrijven.
Je schrijft in voor de les naar keuze en duidt de optie ‘10-beurtenkaart’ aan. Een 10-beurtenkaart is geldig voor 10 deelnames aan één activiteit en is één schooljaar lang geldig.
Als je verschillende lessen wil volgen, schrijf je in voor elk van die lessen
(je koopt dan bv. een 10-beurtenkaart voor 2-WIEL én één voor PORTWEE).

Prijs van een 10-beurtenkaart: €105 voor een les van 1u, €125 voor een les van 1.5u, €135 voor een les van 1.75u, €145 voor een les van 2u.
Als er iemand anders in jouw gezin een andere les volgt of je volgt zelf nog een andere wekelijkse les, bekijk dan zeker of het misschien interessanter om toch voor het hele jaar in te schrijven.
Een 10-beurtenkaart is enkel geldig voor volwassenen en enkel voor deze lessen: CYR WHEEL, FFFF (Fit, Fors, Flex & Fun), 2XL, 2-WIEL, JONGLEREN, PORTWEE, BASKET, LUCHTST, ACRO-MIX, MULTI-JUGGLE.

Prijs vrije training

Wie al circusles volgt, kan zo vaak komen trainen als die wil voor €35.
Wie nog geen lessen volgt, betaalt €50.

Vrije Training


In de vrije training mag je komen trainen op je techniek naar keuze.
Wekelijks op vrijdagavond van 21u-22u30 in de turnzaal van kOsh.
Wekelijks op zaterdagavond van 21u15-22u30 in de turnzaal van De Vossenberg.

Op onze agenda-pagina kan je zien wanneer die trainingen doorgaan.

Inschrijven doe je onderaan deze pagina.

vrije training

inschrijven:
Inschrijven kan enkel via deze website, vanaf donderdag 9 mei om 10u.
Klik op de les die je wil volgen onderaan deze pagina en de rest wijst zichzelf uit.
Leerlingen die het huidige schooljaar les volgen, krijgen voorrang tot 3 juni. Vanaf 4 juni worden ook nieuwe inschrijvingen bevestigd.

Laat je niet afschrikken door het woord 'wachtlijst' in de inschrijvingsmodule.
Indien nodig schakelen we een extra lesgever in. Zo krijgen ook kinderen op de wachtlijst een plaats in de les.

loading gif kampadmin